6. joulukuuta 2013

Pentukuumeesta ja toisen koiran ottamisesta

Pentukuume
Taudin ensioireet: Pentukuvien tuijottelu, rotuvaihtoehtojen katselu, pentuelistojen ja kasvattajien sivujen tiirailu, ajatukset toisesta koirasta.
Taudin toteaminen: Jos yksikään aijemmin mainituista kohdista kuulostaa tutulta, on mahdollista, että podet pentukuumetta.
Taudin ehkäiseminen: Tällä hetkellä vielä ei tunneta keinoja taudin ehkäisemiseksi.
Hoito: Pentukuumeeseen ei ole löydetty varsinaisia parannuskeinoa. Yksi toimiva hoitomenetelmä kuitenkin tiedetään: uuden pennun ottaminen. Sen esteenä voivat tosin olla nykyinen elämäntilanne, raha-asiat, tai talon toiset koirat.























Pentukuume, se kavala tauti, jonka kaikki koiranomistajat varmasti tietävät. Joskus tauti voi päätyä siihen, että taloon astelee pieni ja suloinen koiranpentu, mutta valitettavan usein se päätyy myös siihen, ettei pentua tule. Joskus se on kuitenkin parempi ratkaisu.

Milloin uuden koiran ottaminen on sitten järkevää? Tämä kysymys on varmasti käynyt jokaisen toisesta koirasta haaveilevan mielessä. Jokainen varmasti tietää itse, mikä on paras aika toiselle koiralle. Minun mielestäni yksi nyrkkisääntö olisi kuitenkin pidettävä mielessä: toista koiraa ei tulisi ottaa, ennen kuin edellinen koira on perusasioiden osalta valmis (peruskoulutus, peruskäskyt). Koiran pitäisi osata kävellä hihnassa vetämättä, olla räyhäämättä muille koirille, tulla kutsusta luokse ja muutenkin olla omistajan hallinnassa. Jos näin ei ole, niin edeltävässä koirassakin on varmasti hommaa, eikä uudelle pennulle ainakaan minun mielestäni olisi vielä tarvetta. Toki on ihmisiä, jotka pystyisivät hoitamaan vaikka kaksikin pentua kerralla, mutta perusajatuksena tämä on mielestäni hyvä.

Montako koiraa yhdellä ihmisellä voi sitten olla? Looginen vastaus olisi kaksi, jolloin ihmisellä olisi koiria yksi kummallekkin kädelle. Tämä ei tosin pidä aina paikkaansa, sillä tunnen monia joilla on enemmän kuin kaksi koiraa, ja ne ovat hyvin hallinnassa. Tämän pohjalta voisi sanoa, ettei koirien määrälle ole varsinaista rajoitetta, mutta sen tulee pysyä hyvän maun rajoissa. Kyllähän se pistäisi jo vähän miettimään, jos jollakin olisi 10 koiraa, tai enemmän. Ellei kyseessä sitten olisi joku huskyvaljakko tmv, se on tietysti ihan eri juttu.

Itselleni pidän kuitenkin 2-3 koiraa maksimina. Kaksi koiraa menee arjessa hyvin mukana, kolme on juuri siinä ja siinä. Tällä hetkellä kyllä tuntuu, että tuossa yhdessäkin on hommaa riittävästi koulun ja harrastuksien ohella, mutta toista koiraa minulle ei olekkaan tulossa, ennen kuin muutan omilleni. Toiseen koiraan voi siis mennä hyvinkin 5 vuotta.

Kyllähän pentukuume välillä yllättää, kun muistelee Axun pentuaikoja, mutta ei sille toiselle koiralle olekkaan vielä tarvetta. Axussa riittää vielä työtä pitkäksi aikaa. Koiratanssi, toko, näyttelyt, ja ehkä agilitykin. Niissä on meille sopivasti työtä ja tavoitteita.

4 kommenttia:

  1. Taitaa minullakin olla tämä kyseinen pentukuume! :DDD

    VastaaPoista
  2. Mielettömän ihana tuo viimeinen kuva :) Pentukuume on kyllä vakava sairaus. "Onneksi" voin sanoa, ettei itsellä ole juuri nyt kyseistä vaivaa. Oma koira tuntuu niin kakaralle ja on toki alle 2-vuotiaana hyvin kakara. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos :) Axukin on välillä tosi pentumainen, mutta onneksi se on myös alkanut hieman aikuistumaan :D

      Poista