29. heinäkuuta 2013

Mätsäriopas aloittelijoille

Mikä on mätsäri?
Mätsäri = match show on leikkimielinen ja epävirallinen koiranäyttely, johon myös sekarotuiset koirat voivat osallistua. Match show:hun osallistuvalla koiralla pitää olla voimassa olevat rokotukset eikä se saa olla agressiivinen toisia koiria tai ihmisiä kohtaan. 

Mitä koiran tulee osata voidakseen osallistua mätsäriin?
On hyödyllistä, että koira osaa ravata vierellä nätisti (näyttelyjuoksu) ja seistä paikallaan (näyttelyseisonta), mutta mikäli koira ei osaa näitä täysin (jos kyseessä on esim. pentu), se ei haittaa, sillä mätsäriin mennään harjoittelemaan. Myös hampaiden tarkistaminen saattaa olla joillekkin koirille hankalaa, jolloin sitä kannattaa harjotella niin mätsäreissä kuin kotonakin.

Ilmoittautuminen & luokat
Yleensä mätsäriin ilmoittautuminen aloitetaan tuntia ennen kehien alkua (kannattaa tarkistaa se mätsärin mainoksesta, tmv. mistä on kys. mätsärin bongannut) Mukaan tarvitset myös ehdottomasti rokotustodistuksen, jolla voit todistaa, että koiran rokotukset ovat vielä voimassa. Ilmoittautumisessa kysellään yleensä koiran nimi, luokka, rotu ja esittäjän nimi. Jos et tiedä mihin luokkaan koirasi menee, voit kysyä ilmoittautumispisteestä.
Mätsärissä koirat on jaettu luokittain. Luokat ovat yleensä pennut, nuoret, aikuiset ja veteraanit. Joskus koirat on kuitenkin jaettu isoihin ja pieniin koiriin, jolloin pienet (pöydällä esitettävät) ja isot (maassa esitettävät) koirat kilpailevat erikseen.
Yleensä mätsäreissä on myös Junior Handler (13-17 v) ja Lapsi&koira (max. ikä järjestäjistä riippuen) luokat.

Idea ja kehien kulku
Mätsärissä on järjestäjistä riippuen yleensä 1-3 kehää. Kun kehät alkavat, ilmoitetaan missä kehässä kukin luokka on. Kehien kulku on yksinkertainen. Kaksi koirakkoa menee kerrallaan (ilmoittautumisjärjestyksessä) kehään. Toinen koirakoista saa sininisen ja toinen punaisen nauhan. Punaisen nauhan tuomari antaa koiralle, jonka on katsonut paremmaksi. Kun kaikki koirat ovat käyneet kehässä kerran, alkavat nauhakehät. Punaisen nauhan saanut koirakko jatkaa punaisten nauhan saaneiden kehään, ja sininen vastaavasti sinisten nauhan saaneiden kehään. Nauhakehissä palkitaan yleensä 3-5 koirakkoa, jotka tuomari katsoo parhaimmiksi. Jokaisesta luokasta punaisen ja sinisten nauhan saaneiden koirien paras (yksi koira molemmista) jatkaa vielä BIS eli Best In Show-kehään, jonka voittaja on Best In Show-koira eli koko mätsärin paras koira.


Mitä kehässä tapahtuu?
Kehä alkaa siitä, kun koirat asetetaan peräkkäin näyttelyseisontaan. Mikäli olet jälkimmäinen pari, kannattaa muistaa antaa edessä olevalle tarpeeksi välimatkaa.
Sitten joko juostaan kehä yhdessä ympäri, tai yksilöarvostellaan koirat, järjestäjistä riippuen. Pienet koirat viedään arvosteltavaksi pöydälle, isot arvostellaan maassa. Yksilöarvostelussa tuomari kopeloi koiran (tarkistaa hampaat) ja saattaa pyytää näyttämättään liikkeitä, kuten esim. edestakaisin juoksu, ympäri tai kolmio. Kolmio ajatellaan aina siten, että se lähtee tuomarista, menee kehän nurkkien kautta ja päätyy taas tuomarin luo. Yksilöarvostelun jälkeen tuomari voi juoksuttaa koirat vielä yhdessä ympäri. Se, mitä kehässä tehdään, riippuu paljon järjestäjistä.

Sijoitukset ja niiden merkitseminen
Netissä saattaa törmätä erilaisiin sijoitusmerkintöihin. Mikäli koira on saanut sinisen/punaisen nauhan, mutta ei ole sijoittunut nauhakehässä, merkitään sijoitus seuraavasti:
PUN ei sij → Punainen nauha parikehässä, ei sijoitusta punaisten nauhakehässä
SIN ei sij → Sininen nauha parikehässä, ei sijoitusta sinisten nauhakehässä

Mikäli koira on sijoittunut nauhakehässä, mutta ei enää BIS-kehässä, merkitään sijoitus esim. näin:
PUN2 → Punainen nauha parikehässä, toiseksi paras koira punaisten nauhakehässä
SIN3 → Sininen nauha parikehässä, kolmanneksi paras koira sinisten nauhakehässä

Mikäli koira on sijoittunut myös BIS-kehässä, voidaan sijoitus merkitä näin:
PUN1 BIS2 → Punainen nauha parikehässä, paras koira punaisten nauhakehässä, toiseksi paras koira BIS-kehässä.
SIN1 BIS3 → Sininen nauha parikehässä, paras koira sinisten nauhakehässä, kolmanneksi paras koira BIS-kehässä.

Koko näyttelyn paras koira on siis BIS1.

Mitä mukaan mätsäriin?
- Rokotustodistus! Ilman sitä ei voi osallistua. Sillä todistat, että koirallasi on tarvittavat rokotukset, ja että ne ovat vielä voimassa.
- Rahaa, osallistuminen maksaa yleensä 5-10€ järjestäjistä riippuen.
- Näyttelyhihna, jos sellaisen omistat. Mikäli normihihna tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta, voi sitäkin käyttää.
- Hakaneula tmv. jolla saat numerolapun kiinnitettyä.
- Mieluisia nameja koiralle.

33 kommenttia:

 1. Mainio idea tehdä ohjeet ! :) Tästä on kyllä varmasti monelle apua !!

  VastaaPoista
 2. Hyvät ohjeet! Tällaiset kun olisin löytänyt ensimmäisiin mätsäreihin mennessäni, niin olisi kaikki ollut selvempää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Yritin kirjoittaa mahd. selkeästi :D

   Poista
 3. Hei, tällänen myös oikeista näyttelyistä! Sillein oikein rautalangasta vääntäen, niin että tyhmäkin tajuaa ;) Kaikki palkintojen sun muiden nimitysten selitykset ja kehien kulku jne.. jne.. Olis oikeesti toodella kiva jos sellaisen vääntäisit, kun tää tyhmä ei ollenkaan tajua näyttelyiden kuluista sun muista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://taivaanrannanmaalarii.blogspot.fi/2013/08/nayttelyopas-aloittelijalle.html

   Kirjoitinkin sen jo, tuolta löytyy :)

   Poista
 4. Moi!Mitä toi ympäri tarkoittaa?Vaiko onkose vain kehässä ympäri. Hyvät ohjeet.Lisäksi voi laitta tänne myös Kolmio (onjo) L , T ja Kahdeksikko ! :) Hyvät ohjeet muuten!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eli ympäri = yksi juoksukierros kehän ympäri :D Kiitos kehuista ja parannusehdotuksista!

   Poista
 5. Hyvät ohjeet, selkeästi kirjoitetut!

  VastaaPoista
 6. Oikein hyvä! Mut mitä tarkoittaa kolmio yms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmio on liike, jonka avulla tuomari näkee parhaiten koiran taka-, etu- ja sivuliikkeet. Siinä juostaan ensin kehän yhtä kulmaa kohti, sitten suoraan toista kulmaa kohden ja takaisin tuomarin luo. :)

   Poista
 7. Mä olenkin menossa mun ja mun koiran ekoihin mätsäreihin ja mä en oikeesti tiennyt mitään näistä asioista. En ois osannut ottaa hakaneulaa esim mukaan. Meillä on pentu joka ei ole vihainen vaan hirveen leikkisä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus hakaneuloja saa joistakin mätsäreistä myös paikan päältä, jos oma unohtuu. Siitä tosin joutuu yleensä vähän maksamaan, ja kaikissa mätsäreissä niitä ei ole, joten oma hakaneula kannattaa ottaa aina mukaan :) Se on hyvä juttu, niin pennun kuuluu ollakkin :)

   Poista
 8. Kiitos selkeistä ohjeista etenkin kehien kulun osalta, mitkä aloittelijakin ymmärtää! Olemme menossa ensimmäisiin pentumätsäreihimme sunnuntaina, vaikka mitään oppeja ei 5kk pennulla olekaan hallussa. Toivottavasti vähän nähdään, mistä on kyse, ja sitten vain harjoittelemaan ensimmäistä "oikeaa" mätsärikokemusta varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olloshyvä vain, kiva kuulla että tästä on ollut monelle hyötyä :)

   Poista
 9. Erittäin selkeät ohjeet - KIITOS! :) Meillä on edessä ensimmäinen mätsäri pennun kanssa, ja näin helposti ymmärrettävät ohjeet tulivat tarpeeseen. :)

  VastaaPoista

 10. Hienot ohjeet! Saako lainata ja muokata omaan mätsäriin sopvaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideaa saa toki käyttää vapaasti, kunhan muokkaat tekstin omanlaiseksi etkä kopioi :)

   Poista
 11. Kiitos tästä! Ekaa kertaa koskaan menossa mätsäreihin,niin helpotti huomattavasti jännitystä kun sai luettu melko kattavat ohjeet :)

  VastaaPoista
 12. Saako mätsäreihin mennä pennun kanssa pentu luokkaan jolla on rokotukset, mutta toisesta rokotuksesta on alle 21 vrk?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin että varoajan on pitänyt kulua ennen kuin voi mennä kehäilemään.

   Poista
 13. Kiva, että oot tehny tämmösen :) meillä ekat huomenna, ja nää vinkit on oikeen kullan arvoisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, on aina kiva kuulla että tästä on ollut apua jollekkin! :)

   Poista
 14. Olimme koirani kanssa kolmatta kertaa mätsärissä, aikaisemmilla kerroilla sijoituttiin hyvin ja päästiin jopa BIS kehään, mutta tänään tuomari pyysi tekemään T:n, kysyi ensin että olenko ikinä tehnyt, sitten sanoi että kävele vain edestakaisin hänestä poispäin ja takaisin.. No sijoituksia ei tullu, kokemusta kuitenkin �� Mutta kertoisiko joku, miten t tehdään ja kuuluuko se edes match show'hun ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en koskaan ole T:tä tehnyt enkä ole varma miten se tehdään, harvemmin mätsärissä pyydetään T:tä juoksemaan mutta halutessaan tuomari voi pyytää tekemään senkin :)

   Poista
 15. Kiitos ohjeista! Menen kuukauden kuluttua veteraaniluokkaan toisen koirani kanssa ja oli hyvä varmistua tietyistä seikoista :)

  VastaaPoista
 16. Kiitos selkeästä oppaasta! Itselläni keskiviikkona ensimmäiset mätsärit ja tästä oli suuri apu! Huippua että oot tän tehny, monelle apu varmasti❤

  VastaaPoista
 17. Saako kehässä olla nameja . Pelkään että koirani sekoaa mätsäreissä koska se ei ole tottunut muihin koiriin . Pitää vaan harjotella ja pyytää kaverin koiraa tulemaan vaikka vastaan .😯😊 vai ?

  VastaaPoista