28. syyskuuta 2013

Mut ennen kaikkee kyse on siitä, et viihdynks mä tässä


Otsikko on Cheekin Viihdyttäjä-biisistä, ja siitä päästäänkin hyvin tämän postauksen aiheeseen. Joku on saattanut miettiä, että miksi me ei harrasteta juuri mitään vakituisesti, ja miksi meillä ei ole kunnollisia tavoitteita. Entä miksi me harrastetaan koiratanssia, mutta ei kuitenkaan käydä kisoissa?

Ensimmäisenä lähden purkamaan koiratanssi-kysymystä. Koiratanssia me harrastetaan siksi, koska se on meistä molemmista hauskaa. Eli harrastetaan sitä omaksi iloksi. Yleensä sanon, että meillä ei ole sen suhteen varsinaisia tavoitteita, sillä tällä hetkellä pidetään esityksiä ainoastaan Koiratiimin kanssa, eikä kisoihin olla (ainakaan toistaiseksi) vielä menossa. Mutta miksi näin?

Axu on opettanut minulle, että tätä harrastusta (eikä mitään muutakaan)  saa ottaa liian vakavissaan. Axu tekee selväksi, jos se ei pidä jostain, tai jos se ei halua tehdä jotain. Axu ei nimittäin voi pakottaa mihinkään, sillä jos se päättää että se ei tee jotain, niin sehän ei sitä tee.
Kun päätimme ottaa eurasierin, tiedostimme sen, että koira tulee olemaan omapäinen, eikä sen ole välttämättä sellaisen ihmisen koira, jolle kisoissa pärjääminen olisi tärkeää, vaikka ihan kelpo harrastuskoiran siitä saisikin. Kai sen voisi sanoa ainakin osasyyksi siihen, miksi en aseta meille selviä tavoitteita. Me mennään koiran ehdoilla.

Jos alettaisiin harrastamaan tokoa kisamielessä, uskon, että Axun mielenkiinto siihen lopahtaisi aika nopeasti. Liika tosikkomaisuus ei vain sovi Axulle. Toko on sellainen laji, että Axu tuskin jaksaisi innostua siitä, jos motivointi/palkat (kehut, namit, leikkimielisyys) eivät olisi kohdallaan. Esim. tokokokeessa koiraa ei saa palkita nameilla lainkaan. Axu varmasti lopettaisi tekemisen viimeistään siinä vaiheessa, kun tajuaisi, että nameja ei ole. Kovinkaan suurta miellyttämishalua Axu ei siis omaa. Joku saattaa tämän luettuaan ajatella, että eihän se ole este harrastamiselle. Ei se se olekkaan, kyllähän me harrastetaankin. Koira täytyy vain osata ottaa harrastuksissa huomioon.

Omasta mielestäni harrastuksen pitää olla sellainen, mikä on hauskaa niin koiralle kuin omistajalle. Koiratanssi on siitä mahtava harrastus, että me molemmat pidetään siitä. Saadaan pitää hauskaa, ja siitä on iloa muillekkin. On kiva katsoa katsojien hymyileviä naamoja, etenkin kun yleisön seassa saattaa olla sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät koirista normaalisti välittäisi.

Jos jokin harrastuksistamme menisi siihen, että Axu tekisi temput vaan sen takia, että käsken sitä, menisi siitä merkitys, eikä se olisi enää hauskaa. Ainakin minulle on tärkeää, että koira tekee juuri sen takia että se haluaa tehdä, eikä siksi, että ihminen käskee niin.

12 kommenttia:

  1. ja huomasin juuri että Axulla on sininen kieli :O Googlasin rodun ja tajusin että se on rodun erityispiirre :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kaikilla eukuilla ei tosin välttämättä ole sininen kieli :)
      Mutta kiva jos pidit! :)

      Poista
    2. Joo-o, pidin ja liityin lukijaksi :)

      Poista
  2. Cloudy on tottunut yhdistämään tekemisen (aksa, kt-liikkeet, toko, jne.) siihen, että saa palkan. Ei se tokokokeessakaan niitä liikkeitä hyvää hyvyttään tee, lähinnä luulisin, että siksi, että se on yhdistänyt sen asian palkkaan ja tietää, että kun poistutaan kehästä, niin rynnätään repun luokse, josta kaivan sille palkan esiin. ;D Aksaradankin jälkeen tietää, että saa palkan. Palkkaamattomuutta ollaan siis treenailtu, että tuo kestää sen, että se tekee yhden liikkeen sijasta kahdeksan liikettä putkeen ilman palkkaa siinä välissä. Veto on ainoa harrastus, mitä tuo tekee hyvää hyvyyttään ja siksi, että se on tuon mielestä niiiiiiiiin kivaa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitäisi varmaan opettaa Axu samaan, (tai no enhän mä sitä koiratanssiesityksissäkään palkkaa sen suuremmin, vaan heti esityksen päätyttyä tuo saa possunsaparon). Mutta tuntuu, että aina jos jätän harjoituksissa joissakin liikkeissä palkkaamisen vähän vähemmälle, tuon motivaatio pienenee selvästi ja se tekee liikkeet laiskasti. Mutta kai mun pitää alkaa treenata tuon kanssa palkattomuutta, tai muuten jäädään jumittamaan paikoilleen eikä meidän tokoilut sen pahemmin edisty :D

      Poista
  3. Hei, onpa kiva blogi ja kiva kun on juttuja koiratanssista kun olen ajatellut itsekin sitä lähteä kokeilemaan. :) Liityttiin lukijaksi, käypä lurkkaamassa meidänkin blogissa http://painonsa-arvoista-kultaa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  4. Teille on haaste

    http://nettastage.blogspot.fi/2013/09/liebster-blog.html

    VastaaPoista
  5. Haasteita täälläkin :) http://noffi-rakkautta.blogspot.fi/2013/10/liebster.html

    VastaaPoista