15. kesäkuuta 2013

"Kopille!"



Uusia temppuja ei olla opeteltu pitkään aikaan, sillä en ole keksinyt juuri mitään, mitä voisin opettaa Axulle. Lainasin kirjastosta koirien temppukirjan, mutta siitäkin Axu osasi suunnilleen kaikki temput. Noutaminen ja kieriminen olisivat tosin temput, jotka haluaisin opettaa Axulle, mutta ne tuntuvat liian haastavilta, ainakin toistaiseksi. Kierimisen suhteen Axu on niin vastentahtoinen, että ollaan unohdettu koko juttu. En nimittäin halua opettaa sitä sille väkisin.
Noutamisen opettaminen taasen tuntuu niin vaikealta, että ollaan luovutettu sen suhteen. Ehkä opitaan se vielä joskus. Tavallaan Axu osaakin sen, sillä talvella heittelin sille usein palloa ja huusin "tuo pallo" jolloin se toi pallon takaisin, jotta voisin heittää sen taas uudelleen.

Eräänä iltana Axussa oli kuitenkin niin paljon virtaa, että päätin opettaa sille jotain hieman "haastavampaa". Hetken pähkäiltyäni keksin, että voisin opettaa sen kiipeämään kopille käskystä. (Axulle on siis tehty takapihalle koppi, jonka päälle se pääsee vahtimaan portaita pitkin). Kopin ja portaiden ideaa Axu ei ollut vielä kunnolla älynnyt, joten temppu tuli tarpeeseen. Tarvittiin vain muutama toisto, kun Axu älysi jo idean. Se ei siis ollutkaan niin haastavaa kuin toivoin, mutta riitti väsyttämään tuon.


















Koitin myös koota listaa tempuista, jotka Axu osaa. Tässä ne, jotka tulivat ensimmäisenä mieleen. Suurin osa tempuista on opeteltu pentu- ja koiratanssikurssien aikana:

Istu, maahan, seuraa, paikka, läpsy (molemmat tassut), tassu (molemmat tassut), läpsy jalkaan (koskettaa tassulla jalkaa), pyöri, välistä (jalkojen välistä pujottelu), PAM (kellahtaa kyljelleen), kurre (nousee orava-asentoon), peruperu (peruuttaminen), jalkojen välissä seuraaminen eteen- ja taaksepäin (ei käskyä, vaan käsimerkki), ylös (nousee seisomaan maasta tai istualtaan), alas (menee alas jostakin), ei ota, kierrä, nostaa tassut käsivarrelle (ei käskyä, vaan käsimerkki), nostaa tassut jollekkin esineelle, esim. penkille (ei käskyä, vaan käsimerkki), kosketa (koskettaa tassulla jotain esinettä), odota (odottaa paikallaan), seiso (näyttelyseisonta), katso (katsoo silmiin), sekä tietenkin aijemmin mainittu "kopille".

Seuraavaksi hankinnassa on hulavanne, tullaan käyttämään sitä koiratanssissa. Myös hieman haastavempia liikeitä koiratanssiin liittyen tullaan opettelemaan, mutta ei vielä, ettei se sekoita meidän nykyistä koiratanssia. Ollaan myös lupauduttu pitämään pieni temppunäytös (tapahtumaa/paikkaa/aikaa en vielä paljasta).

Loppuun vielä rannalla otettu rakennekuva:

1 v ja hieman vajaa 2 kk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti