25. kesäkuuta 2013

Koulutus

On olemassa kahdenlaista vahvistamista ja rankaisemista, negatiivista ja positiivista. Molemmissa tavoitteena on halutun käytöksen lisääminen ja ei-toivotun käytöksen vähentäminen.
 
Positiivinen rankaisu ja positiivinen vahvistaminen

- Positiivisella rankaisulla tarkoitetaan sitä, että jotain, minkä koira kokee rankaisuna, lisätään, jotta vähennettäisiin ei-toivottua käytöstä.
Esimerkki: Jos koira halutaan opettaa kävelemään hihnassa vetämättä, ja kiskaistaan hihnasta aina kun koira vetää, käytetään positiivista rankaisua. Positiiviseen rankaisuun liittyvät pyös sitruuna- ja piikkipannat.

- Positiivisella vahvistamisella tarkoitetaan sitä, että lisätään jotain miellyttävää. Positiivinen vahviste on jokin, jonka vuoksi koira on valmis työskentelemään (esimerkiksi nami, lelu).
Esimerkki: Esimerkiksi naksutinkoulutuksessa käytetään positiivista vahvistamista. Jos halutaan opettaa koira istumaan naksuttimen avulla, odotetaan että koira istuu itse, ja kun koira istuu, naksautetaan ja annetaan nami.

Negatiivinen rankaisu ja negatiivinen vahvistaminen

- Negatiivisella rankaisulla tarkoitetaan sitä, että jotain koiralle miellyttävää poistetaan, jolloin  ei-toivottu käytös vähenee.
Esimerkki: Koira ja omistaja ovat lähdössä lenkille. Kun omistaja ottaa hihnan esille, koira näkee sen ja riehaantuu. Hihna laitetaan pois, ja odotetaan, että koira rauhoittuu (omistaja istuu penkille eikä huomioi koiraa) Kun koira on rauhoittunut, otetaan hihna esille ja lähdetään lenkille.

- Negatiivisella vahvistamisella tarkoitetaan sitä, että jotain epämiellyttävää poistetaan, jotta ei-toivottu käytös vähenisi.
Esimerkki: Koira halutaan opettaa istumaan, mutta tällä kertaa siten, että sitä painetaan (pakotetaan istumaan). Koiran tekeminen perustuu tällöin helpotuksen tunteeseen, joka seuraa ikävän asian poistamista (eli siitä, että koiraa ei pakoteta enää istumaan). Myöhemmin koira yrittää välttää kys. epämiellyttävän asian tekemällä saman käytöksen, jolla se aikaisemmin sai epämiellyttävän asian pois. Tällöin puhutaan pakko-/pakotekoulutuksesta.


HUOM! Nimet negatiivinen rankaisu & vahvistaminen sekä positiivinen rankaisu & vahvistaminen saattavat aiheuttaa sekaannusta ja hämmennystä, sillä kyse ei ole kenenkään mielipiteestä, eivätkä tapojen nimet kerro, mitkä niistä olisivat "oikeita".

Jos molemmilla tavoilla (negatiivinen ja positiivinen) saa halutun lopputuloksen, onko väliä kumpaa käyttää? 

- Kyllä on. Useimmiten koirasta näkee, kumpaa yllä olevista vahvistus- ja rankaisutavoista siihen ollaan käytetty. Koira, joka työskentelee ja antaa kaikkensa saadaksensa namin, käyttäytyy ihan eri tavalla kuin koira, joka yrittää vain välttää kiskaisun/riuhtaisun/kuristuksen pannasta.
 Positiivinen vahvistaminen ja negatiivinen rankaisu ovat "koiraystävällisimmät" vaihtoehdot, ja niihin jokaisen tulisi pyrkiä.

Mitä huonoa on negativiisessa vahvistamisessa ja positiivisessa rankaisussa? 

- Negatiivinen vahvistaminen ja positiivinen rankaisu eivät kerro koiralle, mitä sen pitää tehdä. Sen käytös on seuraus siitä, että se yrittää välttää jotakin epämiellyttävää. Nämä tavat saattavat saada koiran ahdistuneeksi ja luottamus omistajaan vähenee.

4 kommenttia:

  1. Ystävä hyvä tää on ku suoraa jostain koirakirjasta! :o
    Mistä ihmeestä sä repäsit tän tekstin? Susta on tullu alan ammattilainen >:3

    T. Koko elämänsä koirien ja niiden koulutuksen parissa kasvanut, kaksi koiraa kouluttanut ihminen joka ei ole koskaan ennen kuullutkaan mistään positiivisesta rankaisusta sun muista. Toki menetelmät ovat tuttuja, mutta nimet eivät =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, en mäkään tiennyt tästä aluksi juuri mitään, kunnes sitten pentukurssilla tää nostettiin esille :D

      Poista
    2. Aaa se on kurssilta siis opittu :3
      Meidänki pitäs mennä johonki kurssille, oikeastaan mikä vain kelpais koska intoa riittäis molemmilla. Harmi vaan että kevät meni vähän muissa merkeissä joten ei oo edes muistettu kursseja ettiä =/

      Poista
    3. Jep :D
      Jollekkin agility/tokokurssille mars! Neca varmasti pitäis siitä! :D Meillä on suunnitteilla ilmoittua taas syksyllä johonkin kurssille, kaivataan mätsäreiden lisäksi jotain vaihtelua :D

      Poista